Château Ducru-Beaucaillou este o proprietate viticolă bine-cunoscută în apelativul Saint-Julien din regiunea viticolă Haut-Médoc din Bordeaux , pe așa-numitul „mal stâng” al estuarului Gironde. Domeniul și grand vinul său omonim (vinul principal al domeniului) au fost clasificate ca a doua creștere în Clasificarea Bordeaux din 1855 .
Este adesea descris ca fiind chintesența Saint-Julien-ului – intens colorat și puternic copt, dar echilibrat și armonios. Grand vinul are nevoie de obicei de 10 ani de învechire și poate rezista timp de decenii. Un al doilea vin, Croix de Beaucaillou, este produs tot din podgoria Ducru.
Podgoria de 75 de hectare (185 de acri) este situată în sud-estul apelativului , la nord de satul Beychevelle și se învecinează la sud cu Branaire-Ducru și Beychevelle , cu Léoville și Langoa Barton la nord.
Castelul și domeniul Ducru-Beaucaillou se află relativ aproape de estuarul lat al râului Gironde, care moderează microclimatul local și oferă o oarecare protecție împotriva înghețului și grindinei. Pe straturile mai adânci de pietriș ale podgoriei există un drenaj îmbunătățit, căldură seara și un strat protector care împiedică uscarea subsolului în timpul valurilor de căldură.
Depozitele aluvionare și un conținut ridicat de argilă îmbogățesc solul, iar podgoria își ia numele de la aceste „pietre frumoase”. Este plantată 70% cu Cabernet Sauvignon și 30% cu Merlot .
Strugurii sunt sortați în vie pe mese mobile pentru a separa rapid strugurii nesănătoși, iar parcelele specifice de vie sunt vinificate separat. Învechirea în butoaie folosește între 50-80% lemn nou, în funcție de recoltă.
Castelul este neobișnuit pentru regiune, fiind construit direct deasupra cramelor și fiind încă locuit de familia care deține domeniul. Familia Borie deține, de asemenea, castelele Lalande-Borie din Saint-Julien și Ducluzeau din Listrac-Médoc.
Cateva sfaturi de servire a vinurilor vechi!
In cazul vinurilor vechi este important ca vinul sa fie pregatit inainte de a fi servit. Daca este consumat imediat ce a fost deschis, vinul vechi poate fi prea inchis si neinteresant.
O aerare prea lunga poate dauna vinului vechi mai rau decat servirea lui imediata. Ca regula generala, imediat ce am deschis un vin vechi este importanta degustarea pentru a aprecia starea lui. Vinurile mai vechi de 20-30 de ani nu sunt indicate a fi aerate prea mult, iar decantarea trebuie evitata complet.
Cum pregatim vinul vechi din 1986 pentru deschidere?
O metoda eficienta de pregatire a unei sticle de vin vechi,de colectie este asezarea ei in pozitie verticala cu 48 h inainte de a fi desfacuta. Scopul de a lasa sedimentele sa se depuna pe fundul sticlei. Dupa ce am eliminat capisonul, este important sa curatam bine,cu un servet umed,“buza“ sticlei. Procedand astfel,va fi mai usor de scos dopul intreg. Acesta va aluneca pe suprafata umeda, evitandu-se potentialele ruperi, foarte comune,avand in vedere ca dopul este,de cele mai multe ori,imbibat complet cu lichid si mult mai sensibil. Un tirbuson mai lung este o alegere recomandata, pentru a controla cat mai bine dopul in momentul scoaterii lui.
Dupa ce am extras dopul, vinul trebuie lasat in sticla cu gatul descoperit intre 3 si 4 ore, astfel incat vinul sa nu sufere un soc brusc, nefiind pus dintr-odata in contact cu o suprafata mare de aer. In 95% din cazuri, o astfel de aerare produce minuni. Vinuri vechi, care initial au iz de varza murata sau de pivnite inchise, pierd aceste arome neplacute si lasa aromele bune sa straluceasca.
De obicei vinurile vechi nu sunt considerate alimente,ci obiecte de colectie.
Daca totusi decideti sa deschideti o sticla de vin vechi,faceti-o alaturi de oameni dragi,cu care SA VA BUCURATI IMPREUNA DE VIN SI DE VIATA!
Alege si o cutie gravata cu mesajul tau!
Sunt disponibile de asemenea si alte vinuri de colectie din anul 1986!