Cateva sfaturi de servire a vinurilor vechi!
In cazul vinurilor vechi este important ca vinul sa fie pregatit inainte de a fi servit. Daca este consumat imediat ce a fost deschis, vinul vechi poate fi prea inchis si neinteresant.
O aerare prea lunga poate dauna vinului vechi mai rau decat servirea lui imediata. Ca regula generala, imediat ce am deschis un vin vechi este importanta degustarea pentru a aprecia starea lui. Vinurile mai vechi de 20-30 de ani nu sunt indicate a fi aerate prea mult, iar decantarea trebuie evitata complet.
Cum pregatim vinul vechi pentru deschidere?
O metoda eficienta de pregatire a unei sticle de vin vechi,de colectie este asezarea ei in pozitie verticala cu 48 h inainte de a fi desfacuta. Scopul de a lasa sedimentele sa se depuna pe fundul sticlei. Dupa ce am eliminat capisonul, este important sa curatam bine,cu un servet umed,“buza“ sticlei. Procedand astfel,va fi mai usor de scos dopul intreg. Acesta va aluneca pe suprafata umeda, evitandu-se potentialele ruperi, foarte comune,avand in vedere ca dopul este,de cele mai multe ori,imbibat complet cu lichid si mult mai sensibil. Un tirbuson mai lung este o alegere recomandata, pentru a controla cat mai bine dopul in momentul scoaterii lui.
Dupa ce am extras dopul, vinul trebuie lasat in sticla cu gatul descoperit intre 3 si 4 ore, astfel incat vinul sa nu sufere un soc brusc, nefiind pus dintr-odata in contact cu o suprafata mare de aer. In 95% din cazuri, o astfel de aerare produce minuni. Vinuri vechi, care initial au iz de varza murata sau de pivnite inchise, pierd aceste arome neplacute si lasa aromele bune sa straluceasca.
De obicei vinurile vechi nu sunt considerate alimente,ci obiecte de colectie.Daca totusi decideti sa deschideti o sticla de vin vechi,faceti-o alaturi de oameni dragi,cu care SA VA BUCURATI IMPREUNA DE VIN SI DE VIATA!
Va putem oferi si alte vinuri de colectie din anul 1966 si de asemenea puteti alege o cutie cadou personalizata!