CLIMA: Anul 2015 a început cu o iarnă nu prea rece, cu temperaturi care au depășit cu 1-3°C mediile sezoniere în lunile februarie și martie. Ploile, chiar dacă limitate la câteva zile, au fost abundente. Primavara, cu temperaturi medii, a fost blanda si caracterizata de precipitatii sporadice si slabe. Vara a urmat și ea trendul primăverii, cu ploi rare și temperaturi medii foarte ridicate cu vârfuri de căldură intensă în iulie. Așa cum se întâmplă adesea în Bolgheri, furtunile din august au dus la începutul regulat al recoltei.
VINIFICARE: Levia Gravia 2015 este un vin deosebit: strugurii care îl compun provin exclusiv din San Biagio, podgorie situată la 210 m. deasupra nivelului marii, pozitie exceptionala pentru zona Bolgheri.
Recoltarea a început în ultimele zile ale lunii august pentru strugurii Merlot, urmată de recoltarea Cabernet Franc, iar apoi s-a încheiat în primele zile ale lunii octombrie pentru soiul de mai târziu, Cabernet Sauvignon.
Strugurii au fost culeși manual și așezați în lăzi de 12 kg, cu recoltare separată după soi și parcelă. Selectia a avut loc mai intai in podgorie si apoi in pivnita de la masa de sortare, inainte de desrafaturare. Strugurii au fost apoi plasați în cuve de oțel inoxidabil cu temperatură controlată, unde a început fermentația alcoolică, care a durat două săptămâni. După fermentarea malolactică, vinul a fost decantat în butoaie de stejar francez cu diferite prăjiri unde a rămas peste 20 de luni. Inainte de a fi lansat pe piata, vinul a fost invechit in sticla inca 6 luni.
NOTE DESCRIPTIVE: Culoare roșu rubiniu intens, are la nas fructe închise coapte: cireșe, cassis și afine însoțite de note de tutun și ierburi aromatice. In gura este auster, dens si in acelasi timp elegant si armonios cu taninuri foarte fine. Finalul este lung și persistent, iar notele fructate sunt legate de notele aromatice.
ASORTARE: ideal cu carne roșie, vânat, dar și cu brânzeturi cu sâmburi, brânzeturi albastre și cu paste umplute cu carne sau brânzeturi.