Château Latour este unul dintre cei mai faimoși producători de vin din Bordeaux – și din lume. Este situat în colțul de sud-est al comunei Pauillac , la granița cu Saint-Julien, în regiunea Médoc. Clasificat ca Primă Creștere în Clasificarea Bordeaux din 1855 , a devenit unul dintre cei mai căutați și scumpi producători de vin de pe planetă și produce vinuri puternic structurate, predominant Cabernet Sauvignon , capabile să reziste multe decenii.
Dezvoltarea Latour ca proprietate unică a venit odată cu începutul unei lungi perioade neîntrerupte de proprietate familială conectată, bazată pe numele de Ségur, asociat și cu Mouton și Calon-Ségur . Aceasta a început în 1670 și a durat 290 de ani, deși, după Revoluția Franceză, Latour a fost divizat și nu a fost complet reunit decât în 1841.
Castelul este deținut de miliardarul francez François Pinault din 1993 și se află sub umbrela companiei sale holding, Groupe Artemis. Alte posesiuni notabile ale Artemis includ Le Clos de Tart (în Morey-Saint-Denis ) și Domaine d’Eugénie (în Vosne-Romanée ) din Burgundia, Château-Grillet în Condrieu și domeniul Araujo din Napa Valley .
Domeniul Latour a stârnit controverse în 2012, când a anunțat – prin intermediul directorului său de lungă durată, Frédéric Engerer – că nu va mai participa la campania de vânzări de pre-lansare En Primeur de la Bordeaux (o rată anuală pentru aproape toate numele importante din regiune). Din 2012, domeniul nu a dat semne că va reveni asupra acestei decizii.
În mod tipic pentru regiune, Cabernet Sauvignon domină în podgorie, reprezentând aproximativ 80% din plantații. Merlot reprezintă cea mai mare parte a restului, existând și cantități mici de Cabernet Franc și Petit Verdot .
Marele vin este produs doar din parcelele de vie din jurul castelului și care sunt prezentate pe planul domeniului din 1759. Vârsta viței de vie în aceste secțiuni este de aproximativ 60 de ani.
Latour produce alte două vinuri: Les Forts de Latour (un al doilea vin bine apreciat) și Pauillac de Latour (un al treilea vin), ambele fiind produse din vițe mai tinere.
Cateva sfaturi de servire a vinurilor vechi!
In cazul vinurilor vechi este important ca vinul sa fie pregatit inainte de a fi servit. Daca este consumat imediat ce a fost deschis, vinul vechi poate fi prea inchis si neinteresant.
O aerare prea lunga poate dauna vinului vechi mai rau decat servirea lui imediata. Ca regula generala, imediat ce am deschis un vin vechi este importanta degustarea pentru a aprecia starea lui. Vinurile mai vechi de 20-30 de ani nu sunt indicate a fi aerate prea mult, iar decantarea trebuie evitata complet.
Cum pregatim vinul vechi pentru deschidere?
O metoda eficienta de pregatire a unei sticle de vin vechi,de colectie este asezarea ei in pozitie verticala cu 48 h inainte de a fi desfacuta. Scopul de a lasa sedimentele sa se depuna pe fundul sticlei. Dupa ce am eliminat capisonul, este important sa curatam bine,cu un servet umed,“buza“ sticlei. Procedand astfel,va fi mai usor de scos dopul intreg. Acesta va aluneca pe suprafata umeda, evitandu-se potentialele ruperi, foarte comune,avand in vedere ca dopul este,de cele mai multe ori,imbibat complet cu lichid si mult mai sensibil. Un tirbuson mai lung este o alegere recomandata, pentru a controla cat mai bine dopul in momentul scoaterii lui.
Dupa ce am extras dopul, vinul trebuie lasat in sticla cu gatul descoperit intre 3 si 4 ore, astfel incat vinul sa nu sufere un soc brusc, nefiind pus dintr-odata in contact cu o suprafata mare de aer. In 95% din cazuri, o astfel de aerare produce minuni. Vinuri vechi, care initial au iz de varza murata sau de pivnite inchise, pierd aceste arome neplacute si lasa aromele bune sa straluceasca.
De obicei vinurile vechi nu sunt considerate alimente,ci obiecte de colectie.Daca totusi decideti sa deschideti o sticla de vin vechi,faceti-o alaturi de oameni dragi,cu care SA VA BUCURATI IMPREUNA DE VIN SI DE VIATA!
Puteti alege si una dintre cutiile cadou gravate!
Va mai oferim si alte vinuri de colectie din anul 1995!