Krug este una dintre cele mai prestigioase case din Champagne, iar vinurile sale sunt printre cele mai de colecție și mai scumpe din Champagne. Casa a fost fondată în 1843 de Joseph Krug, originar din regiunea Mosel din Germania, care sa mutat în Franța și a petrecut ceva timp lucrând pentru Jacquesson, principala casă de șampanie a vremii.
Filosofia lui Krug a fost că fiecare șampanie ar trebui să fie cea mai bună expresie posibilă și a evitat ideea comună a unei ierarhii a șampaniei. În schimb, a început să creeze un vin premium dintr-o rezervă de vinuri vinificate separat de către producători înșiși, un vin care avea să devină în cele din urmă Grande Cuvée.
Acest vin se află alături de Dom Pérignon și Cristal în vârful arborelui de șampanie și este un amestec de 120 de vinuri diferite din 10 sau mai multe vintage-uri din așa-numita Biblioteca Krug (un depozit de vinuri linistite deținute înainte de amestecare și refermentând în sticlă). Este învechit timp de șase ani și este remarcat pentru caracterele sale complexe de brioș și condimente.
Astăzi, vinurile sunt încă vinificate pe parcele individuale și sunt depozitate în Biblioteca Krug. În fiecare an, bucătarul de peșteră conduce un comitet de degustare care decide asupra amestecului final.
Această bibliotecă deține vinuri de rezervă oriunde, de la recolta actuală până la cele de 50 de ani și sunt produse din Pinot Noir, Chardonnay și Pinot Meunier, care sunt toate cultivate la Krug și utilizate în întreaga colecție.
Krug face, de asemenea, alte câteva șampanie, inclusiv un rosé non-vintage și un vintage Krug, care este produs doar în cei mai buni ani.
Pe lângă acestea, există două vinuri rare și foarte de colecție din parcele mici, cu ziduri considerate printre cele mai bune din șampanie: Krug Clos du Mesnil și Krug Clos d’Ambonnay, produse din Chardonnay și, respectiv, Pinot Noir.
Krug face parte din grupul mai larg de companii Moët Hennessy. În timp ce casa are sediul în Reims, o nouă cramă este în curs de dezvoltare la situl Clos d’Ambonnay și urmează să fie deschisă în 2023.
Cateva sfaturi de servire a vinurilor vechi!
In cazul vinurilor vechi este important ca vinul sa fie pregatit inainte de a fi servit. Daca este consumat imediat ce a fost deschis, vinul vechi poate fi prea inchis si neinteresant.
O aerare prea lunga poate dauna vinului vechi mai rau decat servirea lui imediata. Ca regula generala, imediat ce am deschis un vin vechi este importanta degustarea pentru a aprecia starea lui. Vinurile mai vechi de 20-30 de ani nu sunt indicate a fi aerate prea mult, iar decantarea trebuie evitata complet.
Cum pregatim vinul vechi pentru deschidere?
O metoda eficienta de pregatire a unei sticle de vin vechi,de colectie este asezarea ei in pozitie verticala cu 48 h inainte de a fi desfacuta. Scopul de a lasa sedimentele sa se depuna pe fundul sticlei. Dupa ce am eliminat capisonul, este important sa curatam bine,cu un servet umed,“buza“ sticlei. Procedand astfel,va fi mai usor de scos dopul intreg. Acesta va aluneca pe suprafata umeda, evitandu-se potentialele ruperi, foarte comune,avand in vedere ca dopul este,de cele mai multe ori,imbibat complet cu lichid si mult mai sensibil. Un tirbuson mai lung este o alegere recomandata, pentru a controla cat mai bine dopul in momentul scoaterii lui.
Dupa ce am extras dopul, vinul trebuie lasat in sticla cu gatul descoperit intre 3 si 4 ore, astfel incat vinul sa nu sufere un soc brusc, nefiind pus dintr-odata in contact cu o suprafata mare de aer. In 95% din cazuri, o astfel de aerare produce minuni. Vinuri vechi, care initial au iz de varza murata sau de pivnite inchise, pierd aceste arome neplacute si lasa aromele bune sa straluceasca.
De obicei vinurile vechi nu sunt considerate alimente,ci obiecte de colectie.Daca totusi decideti sa deschideti o sticla de vin vechi,faceti-o alaturi de oameni dragi,cu care SA VA BUCURATI IMPREUNA DE VIN SI DE VIATA!